Verjaardag in Silves (2 april 2014)
Door: Cobi
Blijf op de hoogte en volg Cobi en Wil
03 April 2014 | Portugal, Olhos de Água
Aangekomen bij Silves valt het eerst het Moorse kasteel op dat hoog boven de stad uittorent. We hebben de auto aan de rand van de stad op een parkeerplaats gezet en zijn te voet onderweg gegaan naar boven over de kinderkoppen; zowel de stoep als de straat bestond zowat in heel Silves uit kinderkoppen in diverse kleuren en patronen. Boven in de stad ligt de kathedraal, de Sé Velha, waarvan de bouw in de 13e eeuw is begonnen op de plek van de platgebrande moskee. Door geldgebrek heeft het 2 eeuwen geduurd voordat de kerk klaar was. Achter de Sé liggen de trappen naar de ingang van het Moorse kasteel, het Castelo, Bij de ingang staat een groot standbeeld van koning Sancho I, die in 1189 als eerste de burcht innam. Twee jaar later heroverden de Moren de burcht weer om deze in 1242 definitief te verliezen. Het hele complex werd toen geplunderd waardoor er van het paleis alleen nog wat opgegraven funderingsmuren over zijn. Vanaf de burchtmuren is het uitzicht over de stad en zijn omgeving ontzettend mooi. We hebben het bekeken om daarna koffie te gaan drinken op het terras van Café de Sé. Wil had er graag een stukje taart bij gehad maar ze hadden niets naar zijn zin, dus bleef het bij een kaal kopje koffie. Fijn dat we vandaag eindelijk eens buiten op een terrasje konden zitten, dat was genieten. Via een steil straatje naar beneden kwamen we uit bij de Porta da Cidade, een Arabische stadspoort waardoor je letterlijk alleen “het hoekje om” naar binnen kunt. Aan de andere kant van deze poort zagen we het Praça do Municipio met een schandpaal. Tot onze verbazing was er tegenover een oude schoorsteen met een ooievaarsnest en bij nader inzien waren er op de Porta da Cidade zelfs 2 ooievaarsnesten te zien. Wil had vanuit het Castelo al ooievaars zien vliegen en dacht al dat ze dichtbij zouden nestelen, maar zo dichtbij had hij niet gedacht. Via “het hoekje om” liepen we terug de stad weer in naar het Archeologisch Museum. Midden in dit museum ligt een in 1980 opgegraven cisterne van de Moren met een doorsnede van 4 m. Een spiraalvormige trap gaat 18m de diepte in en heeft verschillende openingen zodat er bij diverse waterstanden drinkwater kon worden geput. Cisternes waren zeg maar het drinkwatersysteem van de Moren. Hierna zijn we terug gegaan naar de auto. Net op dat moment begon het te regenen maar waren we nog maar een paar m van de auto af, dus geen punt.
Bij het uitrijden van Silves kwamen we nog langs het Cruz de Portugal. Een waarschijnlijk uit 1499 stammend kruis dat de herinnering vormt aan de Portugese veroveringen van vreemde kusten uit die tijd. Wil wilde graag met een omweg terug naar Albufeira zodat we op een gegeven moment langs het Barragem do Arade (stuwmeer) kwamen, waar we ook nog even rondgekeken hebben bij de stuwdam. Terug in Albufeira zouden we bij een Chinees buffet gaan eten, alleen was er geen buffet want dat begint pas op 4 april. We hebben er toch heerlijk gegeten met rijst, groenten, 3 vleesgerechten en omelet met gamba's (foe yong hai). In Olhos de Agua hebben we nog een appeltaartje gekocht voor bij de thee, want een verjaardag zonder taart dat kan nu eenmaal niet hé.
03 April 2014 - 01:34
Jose:
Gelukkig voor jullie een keer mooi weer werd tijd he! Jammer dat je die geur van die sinaasappels en manderijnen niet bij het verslag kunt voegen had ik ook wel eens willen ruiken zag er wel heel mooi uit met die bloesem ertussen. Dat kasteel is ook mooi hoor en dat beeld van die ridder ook. groetjes jose -
03 April 2014 - 09:03
Betsie:
Hehe eindelijk eens goed weer daar. Zoals je ziet weet het Weer wat Wil verdient. Weer bedankt voor de mooie foto's die er bij zitten. Geniet nog maar een paar daagjes met hopelijk veel zon want dat hebben wij hier ook.
03 April 2014 - 10:17
Laurin Heemskerk-Stevens:
Hoi Cobi en Wil,
Wat een gezellige verslagen schrijf je toch weer, Cobi! Ik zou een echt boek ervan maken geïllustreerd met je foto's!
Van harte proficiat met Wils verjaardag!
Ik ben gisteren weer thuis gekomen,
Groetjes
Laurin -
03 April 2014 - 18:07
Margo:
Fijn dat het in ieder geval droog was, hopelijk volgen er nog meer mooie dagen, groetjes Margo en fam
04 April 2014 - 10:28
Karin:
Fijn dat jullie daar een mooie verjaardag van Wil hebben kunnen vieren. Mooie foto's weer Cobi.
Groetjes